Gyakorold a nem szót

Életünk során a stressz egyik leggyakoribb oka lehet az, hogy nem tudunk nemet mondani. Nekem is nagyon nehezen ment és bár néha még mindig megakadok, egyre könnyebben mondok nemet utólagos lelkiismeret-furdalás nélkül.

Sajnos az egész csak tévedéseken alapszik. Úgy gondoljuk, hogy egy kérést visszautasítani tapintatlanság. A nemmel megbántjuk a másikat, akár a szeretetét is elveszíthetjük vagy magunkra haragíthatjuk. Így hát általában igent mondunk még akkor is, ha egyáltalán nem gondoljuk így. Aztán meg otthon magunkban, vagy a szeretteinkkel mérgelődünk. Pedig az egész megelőzhető egy egyszerű és udvarias “NEM”-mel. Persze ezt megtenni sokkal nehezebb lehet. Tudom, hiszen mint írtam, nekem sem megy még csípőből!

De dolgoznunk kell rajta, hogy elkerüljük a felesleges stresszt!

Tedd rendbe a fent említett tévhiteket. Ha valaki megsértődik a “nem”-edre, akkor az nem tartja tiszteletben a döntésedet. Az önbecsülésedet fel kell fejlesztened olyan szintre, hogy a döntéshozatalaidnál a saját érdekeidet is figyelembe vedd, ne csak mindig a másokét.

És legtöbbször a “nem” utáni reakció nem is lesz annyira vészes, mint azt előre gondolnánk. Sokszor csak a fejünkben léteznek azok a válaszok, amik az udvarias visszautasításra jönnének.

Segíthetnek neked a következő, udvarias visszautasítások:

  • Sajnos nagyon elfoglalt vagyok mostanában, most nem tudok ebben segíteni!
  • Nem én vagyok a megfelelő ember, aki ebben segíteni tudna!
  • Ugyan már, ez neked is menne, nem kell ezért megkérned mást!
  • Ez most nincs összhangban azzal, amit én valóban akarok!
  • Nem, sajnos nem tudok segíteni!

Jó gyakorlást! :)

 

 

Pin It on Pinterest