Akadályok

Napoleon Hill: Gondolkozz és gazdagodj! című könyvét méltán nevezik a siker kézikönyvének. Van benne egy fejezet, amely az állhatatosság fontosságát boncolgatja. Az állhatatosság nélkülözhetetlen tényező a siker felé vezető úton. Alapja az akaraterő, ami vággyal ellenállhatatlan párost alkot.

Nagyon sokszor a gazdag és sikeres embereket érzéketlennek, sőt kegyetlennek tartják. Pedig csak a töretlen akaraterő és az állhatatosság az, ami megalkuvást nem tűrve hajtja őket előre.

Napoleon Hill szerint létezik 16 hiba, amelyektől meg kell szabadulnia annak, aki sikeres és gazdag akar lenni. Olvasd el és értékeld magad őszintén! Nézz szembe önmagaddal, ha valóban tudni akarod ki vagy és mire vagy képes!

 1. A cél felismerésének és pontos, világos meghatározásának a hiánya.
 2. Halogatás – okkal, vagy ok nélkül. (Általában alibik és mentségek hosszú sorával alátámasztva.)
 3. Az érdeklődés hiánya a speciális ismeretek megszerzése iránt.
 4. Határozatlanság. Az a szokás, hogy minden alkalommal másra hárítod a felelősséget, ahelyett, hogy bátran szembenéznél a problémával. (Szintén alibikkel támasztva alá.)
 5. Az a szokás, hogy nem készítesz pontos és világos terveket a problémák megoldására.
 6. Önelégültség. Kevés gyógymód van erre a csapásra, és nincs remény azok számára, akik ettől szenvednek.
 7. Közömbösség. Ez általában abban mutatkozik meg, hogy a helyzettől függetlenül igen könnyen kompromisszumot kötsz – ahelyett, hogy szembeszállnál az akadályokkal és harcolnál ellenük.
 8. Az a szokás, hogy saját tévedéseidért másokat hibáztatsz és a hátrányos körülményeket elkerülhetetlen csapásként kezeled.
 9. A vágy gyengesége, ami annak a következménye, hogy figyelmetlen vagy azoknak az indítékoknak a megválasztásában, amelyek cselekvésre sarkallnak.
 10. Készség, sőt mohó vágy, hogy a vereség első jelénél feladhasd.
 11. Jól áttekinthető, rendezett, írásos és így elemezhető tervek hiánya.
 12. Az a szokás, hogy az ötletek hatására nem cselekszel vagy felmerülésük pillanatában nem ragadod meg a lehetőségeket.
 13. A kívánás az akarás helyett.
 14. Megalkuvás a szegénységgel, ahelyett, hogy a gazdagságra törekednél. Az ambíció teljes hiánya, hogy légy valaki, hogy tégy valamit, hogy birtokolj valamit.
 15. A rövid “átvágások” keresése a gazdagsághoz vezető úton. A próbálkozás, hogy kapj anélkül, hogy ekvivalens értéket adnál cserébe. Ez általában abban a szokásban mutatkozik meg, hogy hazardírozol, tisztességtelen üzleteket igyekszel kötni.
 16. Félelem a bírálattól. Sikertelenség a tervezésben és a tervek megvalósításában, attól félve, hogy mit fognak gondolni, csinálni vagy mondani mások. Ez az ellenség a lista élére való, mert általában a tudatalattiban fészkel, ahol a jelenléte nem fedezhető fel.

 

Nos, hány hibától kellene neked megszabadulnod?

 

 

Pin It on Pinterest