Thomas Alva Edison a világ legtermékenyebb és legsikeresebb feltalálója. Már életében híressé és gazdaggá lett találmányai által. De rengeteg megpróbáltatáson kellett keresztülmennie élete során. Nyugodtan nevezhetjük az állhatatosság mintaképének.

Thomas Alva EdisonHárom hónapig tanult csak iskolában, ezután a tanára eltanácsolta, mondván hogy tanításra alkalmatlan. Ezután édesanyja kezdte oktatni odahaza. Miután megtanult írni és olvasni, saját magát kezdte fejleszteni. Már fiatalon munkát vállalt, hogy keresetéből a laboratóriumát fejleszthesse.

De hogy miért nevezem az állhatatosság mintaképének? Egyik legnagyobb találmányát, a szénszálas izzót több, mint tízezerszer próbálta meg elkészíteni. Kevés embernek van ekkora akaratereje, szinte mindenki abbahagyta volna a kísérletezgetést néhány kudarc után. Ő viszont azt vallotta, hogy nem kudarcot vallott tízezerszer, hanem talált ennyi módot, ahogyan az izzót nem szabad elkészíteni.

Egy izzót valószínűleg nem kis munka volt megalkotni abban az időben. És ő még tízezer sikertelen próbálkozás után is nekilátott. Annyira hajtotta az égő vágy, hogy egész egyszerűen képtelen volt feladni.

Vajon tudnál olyan dolgot mondani, amit ennyiszer megpróbálnál?

 

Pin It on Pinterest